Barva nemusí o kvalitě rumu vypovídat
naprosto nic, a to následkem masivního dobarvování nebo naopak filtrování.
První z výše zmíněných láhví uvádí minimální stáří rumu a nenajdeme v ní
"aditiva", druhá zase klame nicneříkajícím číslem 25, které s minimálním
stářím nemá nic společného, a obsahuje přidaný cukr a dost možná i glycerol
nebo umělý vanilin (o aditivech více v dalších dílech). Tuto skutečnost je
možné ověřit díky laboratorním testům, ke kterým se před několika lety
odhodlaly státní orgány například ve Švédsku nebo Finsku. Mezi fanoušky je také
řada nadšenců, kteří provádí tzv. hydrometrické testy a tyto neoficiální
výsledky zveřejňují na svých webových stránkách.
Z výsledků je patrné, že řadu
nejpopulárnějších rumů producenti před lahvováním doslazují, a některé opravdu
hodně! Proč tomu tak je? Většina lidí má ráda sladké chutě. Cukr navíc dokáže
zakrýt spoustu výrobních nedokonalostí. Mnohdy se tak na etiketách můžete
dočíst, že je daný rum "smooth" neboli velmi jemný. Díky tomu je také mnohem
snadněji "pitelný", tím rychleji získává na popularitě a lépe se pak prodává.
Doslazování samo o sobě není problém. Tím se stane, až když ho výrobce záměrně
zatajuje! Takové jednání pak poctivé rumy poškozuje.
Panuje obecná shoda, že výroba kvalitního
rumu by měla být poměrně jednoduchá a transparentní. Necháte zkvasit melasu
nebo čerstvou šťávu z cukrové třtiny, destilujete, výsledek uložíte do
sudů a při lahvování uvedete na etiketu přesný způsob výroby a místo původu.
Hotovo, můžeme jít domů, chtělo by se říci. U whisky nebo bourbonu je tento
proces podobný, až na to, že podléhá rozumným regulacím. Suroviny, výrobní
proces i způsob a doba staření mají jasnou definici. Jediné povolené aditivum představuje
voda, případně karamel. U rumu je to ovšem jinak. Jednotlivé státy, jako jsou Barbados nebo Jamajka, svá
vlastní pravidla výroby mají, ale jakmile rum daný stát opustí, obchodníci do
něj mohou prakticky jakkoli zasahovat. Stačí, když bude výsledný produkt
splňovat zákony země, kde se prodává. Bohužel, národní legislativy na
klíčových trzích (jako jsou USA nebo EU) definují rum velmi obecně.