Jako milovníky rumů by nás mělo zajímat, z jakého "materiálu" náš
oblíbený destilát vlastně vzniká. Možná jste se někdy setkali
s mylným názorem, že se rum vyrábí z "cukru". Cukry sice při výrobě
jakéhokoli destilátu hrají zásadní roli, ale zdroje cukrů mohou být různé.
Pro výrobu rumu je základní
surovinou pouze cukrová třtina (Saccharum
officinarum) - zelená rostlina, která může dorůst až do výšky 6 metrů. Patří
do čeledi lipnicovitých, kde najdeme také ječmen, pšenici nebo kukuřici. Její
stébla mívají tloušťku až 5 cm a jsou vyplněna měkkou dření, která obsahuje 10 až
12 % cukrů (ve zvlášť dobrých podmínkách až 20 %) - především sacharózy, ale
také menší množství glukózy a fruktózy, které vznikají jako produkt
fotosyntézy. Díky svým vlastnostem je dnes cukrová třtina jednou
z nejdůležitějších cíleně pěstovaných rostlin.
Třtina včera a dnes
Původ cukrové třtiny není zcela
jasný. Hledat můžeme pravděpodobně v jihovýchodní Asii. Některé zdroje uvádějí,
že první sklizeň proběhla okolo roku 10 000 př. n. l. na ostrově Papua-Nová
Guinea. Zde dodnes roste planý druh Saccharum robustum, který dosahuje výšky 10 metrů, ale kvůli
nedostatečnému obsahu sacharózy se pro výrobu cukru nehodí. Jinde se
můžeme dočíst, že původní lokalitou rostliny je Čína, Indie nebo také
Indonésie.
Pro úplnost dodejme, že známe ještě
jeden planý druh: Saccharum spontaneum,
který roste od severovýchodní Afriky po Asii až k Pacifiku. Je velmi odolný,
dorůstá výšky 8 metrů, ale kvůli nízkému obsahu sacharózy jej také nelze použít
pro výrobu cukru. S jeho pomocí se hlavně šlechtí cukrová třtina, aby se
zlepšila její odolnost vůči chorobám.
Civilizace v povodí řeky
Indu (dnešní Pákistán) třtinu zřejmě pěstovaly okolo roku 3000 př. n. l. Jako
první Evropan se tak s třtinou mohl setkat Alexandr Veliký během své
výpravy do Indie kolem roku 326 př. n. l. Třtina byla tehdy popisována jako
"tráva, která bez pomoci včel dává med".
Třtina dále migrovala směrem na
západ podél Hedvábné stezky a dostala se na počátku našeho letopočtu až na
Blízký východ. Odtud ji začátkem 7. století n. l. přinesly arabské dobyvatelské
armády na jih Španělska. Latinské označení saccharum pochází ze sanskrtu;
označení "sarkara" znamená "bílý cukr" a připomíná tak, že se rostlina dostala
do Středozemí z Indie.
Přibližně ve 14. století byla
objevena krystalizace, díky které lze cukr snadno uchovávat a převážet.
Třtinový cukr nicméně stále představoval velmi drahé zboží a symbol bohatství -
spolu s medem byl prakticky jediným dostupným sladidlem.
Přes Evropu se díky zaoceánským
plavbám Kryštofa Kolumba dostala třtina koncem 15. stol. až do Karibiku.
Nejprve dorazila na ostrov Hispaniola, o který se dnes dělí Dominikánská republika
a Haiti, odtud zamířila na Kubu a další ostrovy a dál do Mexika a Jižní
Ameriky.
Dalších několik století se
Španělé, Britové, Francouzi, Portugalci a Holanďané pokoušeli třtinu kultivovat.
Začaly proto vznikat třtinové plantáže, kde museli v bídných podmínkách
pracovat afričtí otroci. Postupně se třtina stala jednou
z nejvýznamnějších plodin na světě.
Dnes se třtina pěstuje ve více než
120 zemích v tropickém a subtropickém pásu prakticky po celém světě.
Největší plochy pro pěstování třtiny se nenachází přímo v Karibiku, jak by
si milovník rumu mohl myslet, ale v Brazílii, Indii, Číně, Thajsku, Pákistánu a
Mexiku. V roce 2016 bylo celosvětově sklizeno 1,9 miliardy tun cukrové
třtiny, z toho celých 41 % právě v Brazílii!
Jak jste se dočetli výše, plané
druhy Saccharum robustum aSaccharum spontaneum obsahují jen málo
cukru a používají se pouze ke kultivaci Saccharum
officinarum. Díky tomu se většina dnes běžně používaných kultivarů označuje
jako tzv. hybridy. Některé hybridy se hodí pouze do nižších nadmořských výšek,
jiné zase do vyšších. Některé jsou rané, jiné naopak pozdní. Množství variant
je obrovské.
K populárním hybridům patří
například B 59.92 (B označuje Barbados) a R 570 (R označuje Réunion). Jejich
názvy se skládají z písmen a čísel. Písmena prozrazují místo původu a
čísla mohou označovat umístění rostliny v experimentální výsadbě. Známá je
například i tzv. modrá třtina - Canne Bleue, kterou si pěstuje Rhum Clément na
Martiniku a od roku 2001 z ní vyrábí ročníkovou edici Canne Bleue.