Hlava, srdce a ocas
Destilace (jakéhokoliv alkoholu)
musí být prováděna velmi pečlivě, a to jak z důvodu chuti destilátu, tak i
zdravotní bezpečnosti - při druhé destilaci musí být správně odstraněny
jedovaté složky, především metanol. Ten se začíná odpařovat na začátku, protože
jeho bod varu je 64,7 °C, zatímco etanol "vře" až při 78,4 °C. Proto je nutné
oddělit tzv. hlavu, která obsahuje především metanol. Pokud by se hlava dostala
do výsledného destilátu, přinesla by kromě toxicity také nepříjemné aroma
lepidla nebo terpentýnu. Hlava neboli úkap obvykle představuje prvních 5 %
z celkové várky. Následně se přidává do další várky k redestilaci pro
získání zbytkového etanolu. Oddělení hlavy se označuje také jako "cut".
Pro výrobu rumu se obvykle
využívá frakce, která se odpařuje mezi 76 a 83 °C a která se nazývá jádro (srdce).
Zpočátku se uvolňují lehčí, ovocnější tóny, zatímco ke konci se jedná spíše o těžší
a bohatší tóny. Nejprve se také odpařují výpary bohaté na alkohol a se
zvyšující se teplotou obsah i kvalita alkoholu postupně klesá.
Na závěr je oddělen druhý cut, dokap
neboli ocas, protože obsahuje nežádoucí sloučeniny, jako jsou olejnaté alkoholy,
jejichž aroma je těžké a nepříjemné. Přidání ocasu do výsledného destilátu může
kromě zhoršení aromatických vlastností způsobit také zakalení. A to si žádný
dobrý výrobce nemůže dovolit.
Hranice mezi úkapem, jádrem a
dokapem je velmi individuální, neboť záleží jednak na chemických a fyzikálních
procesech, které při destilaci probíhají, a jednak na zkušenostech a
požadavcích jednotlivých palírníků. Díky množství drobných nuancí mohou i velmi
"podobné" palírny vytvořit zcela odlišný destilát. V tom spočívá nesmírná
krása tohoto řemesla.
Konstrukce destilačních kotlů