Co
je to melasa?
Melasa je tmavá a mazlavá nasládlá
hmota, která vzniká jako cenný vedlejší produkt při výrobě cukru. Cílem výroby
cukru je získat maximální množství sacharózy. To, co zbyde, ale dnes již nelze
považovat za odpad. Melasa se používá jako sladidlo, potravinářské barvivo, při
výrobě droždí nebo kyseliny citronové, jako krmivo pro zvířata nebo (a to je
pro nás nejdůležitější) jako vstupní surovina pro výrobu rumu. Distiller i
další dostupné zdroje uvádí, že se z melasy vyrábí 97-99 % všech rumů.
Mimo to jsou jí přisuzovány pozitivní účinky na lidské zdraví. Údajně zlepšuje
trávení a čistí játra, což by se nám mohlo hodit.
Melasa vzniká v třífázovém
procesu, který začíná tím, že se vylisuje čerstvá šťáva z cukrové třtiny.
Tato šťáva představuje roztok vody, fruktózy, glukózy, sacharózy a dalších
organických složek. Následně se poprvé zahřívá a začíná se z ní vypařovat
voda, čímž se zvyšuje koncentrace cukrů v roztoku. Sacharóza postupně
krystalizuje, vznikají tedy dvě složky - tmavá hnědá hmota (melasa) a krystaly
pokryté tmavou hnědou hmotou (hnědý nerafinovaný třtinový cukr). Tyto dvě
složky se od sebe oddělují pomocí centrifugy, odstředivá síla odvede svůj úkol
a následně se krystalický cukr snadno odebere.
Necháme-li třtinovou šťávu jen lehce zkondenzovat, aniž by došlo ke krystalizaci, získáme tzv. třtinový med. Jeho použití pro výrobu rumu je typické například v Guatemale.
Zbylá část se nazývá první melasa
(označuje se A). První melasa je nejsvětlejší a má nejsladší chuť. V druhé
fázi se dále zahřívá. S karamelizací cukrů směs postupně tmavne. Výsledkem
je druhá, tmavší melasa (B). Opět se odstřeďováním odebere krystalický cukr a
přichází finální, tedy třetí zahřívání směsi. Jeho výsledkem je tmavý
koncentrovaný sirup s obsahem velkého množství cukrů (až 55 %) - především
glukózy a fruktózy - a dalších organických složek (ale s mnohem menším
obsahem sacharózy), kterému se říká třetí melasa (C). Nese i anglické označení "blackstrap
molasses". Další získávání cukru již není efektivní a nejtmavší melasa typu C
tak představuje finální vedlejší produkt. Jelikož se získává při výrobě
surového cukru, říká se jí někdy též surovárenská melasa. Výhodou třetí melasy
je vysoká koncentrace minerálních látek, vitamínů a antioxidantů.
Melasa vyrobená z mladé cukrové
třtiny se nazývá sirná melasa, protože obsahuje oxid siřičitý, který se do
třtinové šťávy přidává jako konzervant, aby vydržela do zpracování. Nesířená
melasa se vyrábí ze zralé cukrové třtiny. Třetí melasa může být jak sířená, tak
nesířená.