Bar Convent Berlin 2018
Naše první návštěva Bar Convent Berlin (BCB), který je od roku 2007 jednou z největších akcí svého druhu. Letos poprvé trval tři dny a v jeho rámci probíhal i pivní event Brew Berlin a kávový Coffee Convent. Takže o zábavu bylo opravdu postaráno.
Station Berlin - bývalé vlakové nádraží v berlínském Kreuzbergu se stalo 8. - 10. října 2018 hlavním místem evropské barové scény. A my jsme si ho zamilovali.
Celkem 430 vystavovatelů, 1200 značek na 22 000 m2 prostoru a 14 416 návštěvníků ze 79 zemí z řad odborné veřejnosti. Fronty u vstupu? Fronty u stánků? Fronty na WC? Nic z toho jsme nezažili. Voda k dispozici na každém rohu. Všude uklizeno. Perfektní organizace od A do Z, přesně jak by člověk v Německu čekal. Velký palec nahoru!
(Ne)čekaně dominantní postavení ginu
Tento ročník by se snad mohl jmenovat "GinConvent" - dle našeho odhadu prakticky každý druhý stánek prezentoval aspoň jeden gin. Velká většina z nich, bohužel, zapadla v šedém průměru. Nás zaujaly perličky typu Monkey 47 Distillers Cut 2018 nebo Italicus Gin. Nicméně, jsme zvědaví, kdy tato ginová mánie začně opadat.
Jinak hrála hlavní roli Itálie, jako tzv. "Country of Honour". A tak bylo k vidění velké množství ginů, likérů a vermutů (jen těch bylo snad 30). Na popularitu ginů navazovalo i nečekaně velké množství nealko nápojů - toniky, sody, limonády.
Dále zde byli všichni velcí hráči - Diageo, Pernod Ricard, Beam Suntory, Moët Hennessy, Campari, Rémy Cointreau nebo Brown-Forman. A spousta malých výrobců, o kterých jsme nikdy neslyšeli. Trošku nás mrzelo relativně malé zastoupení whisky, ale i tak jsme našli zajímavé poklady.
Highlights:
Becherovka & George Němec & Hosting Bartenders + nejlepší drinky, přátelský přístup...a taky Pražská šunka s křenem!
Norský Aquavit Linie & drinky v podání Alexe Kratěny
& velmi působivý "single cow tasting" (pod tím si můžete představit smetanu
nebo máslo přímo od konkrétních krav, které má majitel farmy poblíž Trondheimu dokonce pojmenované).
Nejlepší "ukrytý" koncept - Beam Suntory -
perfektní set-up, který šlo velmi lehce minout, což by byla obrovská škoda.
Hned na začátku byl krásný prostor věnovaný Sipsmith ginu, kde se nám věnoval
sám Master Distiller Jared Brown. Dále sekce pro Roku gin a japonské whisky (Yamazaki, Hibiki). Na konci pak whisky
room věnovaný značkám Jim Beam, Maker`s Mark a dalším.
Zklamání:
- Diageo - zaujalo obrovský prostor bývalé sedmipatrové mrazírny a kde nic, tu nic! Snad jen White Walker stál za pozornost.
- Až moc ginu.
- Absence značek jako Glenfiddich, Bruichladdich, Glenlivet...
- Začíná se nám tu šířit takový nešvar - nealko destiláty.
Co jsme ochutnali (bez specifického řazení):
+ Zacapa Royal, Grappa Marzadro Affina 10yo, Dead Rabbit, celou řadu Glen Scotia včetně Single Cask Edition, Glenfarclas 25yo, Longrow 10yo SC a 18yo, Italicus gin, Red Breast 12yo, 15yo, Lustau a 21yo, Balblair 05, Bushmills 21yo, řadu Admiral Rodney HMS...a mnoho dalších. Opravdu jsme se neflákali :D
Do vzdělání je podle nás potřeba investovat a krom samotných stánků je k dispozici obrovské množství přednášek a workshopů. Ty jsme, bohužel, tentokrát nestihli navštívit, ale příště se polepšíme. Kompletní program přednášek najdete zde. Tak si alespoň můžete udělat představu o rozsahu a obsahu.
Dalo by se říci, že BCB je pro lidi z branže skoro povinnost. Vstupenka na den stála 40 EUR, na tři dny pak 100 EUR. Doporučujeme tu třídenní, protože za jeden den se toho moc stihnout nedá. Je to určitě dobrá investice. Příští rok se do Berlína rádi vrátíme. Přidáte se?