Ardbeg Day 2018
V sobotu 2. června se již tradičně na celém světě slavil Ardbeg Day. Konal se totiž den otevřených dveří v palírně Ardbeg během Fèis Ìle, což je hudební a whisky festival na ostrově Islay. A slavilo se i u nás. Konkrétně v jediné Ardbeg Emabassy v České republice - v olomouckém baru Black Stuff.
Sraz byl v 15 hodin, ale my jsme před tím stihli ještě rychlou návštěvu ve stylovém podniku Long Story Short. Tady už nás doplnila výprava z pražského baru Whiskeria. Na slunné terase hrál DJ a my jsme si dali pivko a kafe. Ideální začátek dne.
V Black Stuffu nás přivítal sám majitel Zdeněk Kortiš desetiletým Ardbegem (jak jinak). Vyfasovali jsme trička s nápisem "Peat&Love" ("Rašelina a láska") a vyrazili jsme do parku na Garden Food Festival. Letos se v Olomouci sešlo 35 milovníků nakouřené whisky a bylo to parádní.
Ve festivalovém areálu měl svůj stánek i Black Stuff a právě kousek od něj na piknikové louce jsme zakotvili. Následoval vzorek nové edice An Oa. Tato whisky je po 9 letech prvním rozšířením core range a je pojmenována podle Mull of Oa, výběžku do moře, který chrání palírnu před vlnami Atlantického oceánu. Při výrobě byly použity sudy po sherry Pedro Ximenéz, panenské vypálené dubové sudy a a sudy po bourbonu. Moc pěkné kulaté kouřové aroma. Hladká, krémová chuť a jemný, ale intenzivní závěr. Lahvování při 46,6 % alkoholu. Na sluníčku bylo určitě přes 30 stupňů, takže whisky skutečně psala.
Pak přišla řada na loňskou limitovanou edici Kelpie, která byla inspirována mořem. Při loňském Ardbeg Day jsme ji ochutnávali na Ololodi (výletní loď na řece Moravě), takže atmosféra byla dokonalá. Připomenutí této whisky bylo moc fajn. Pokud budete mít to štěstí a někde na ni narazíte, tak určitě ochutnejte.
Následoval drobný, ale o to kvalitněji pojatý raut, který si jako překvapení připravil hotel Teresian. Pokrmy inspirované whisky se jim opravdu povedly. Žebra marinovaná 14 dní v Ardbeg 10yo byla famózní!
Kolem půl šesté jsme dostali hipísácké rekvizity a šli jsme udělat fotky ke klasickému VW Transporteru. Do skleniček nám přistál velký panák letošní edice Ardbeg Grooves, která je inspirovaná šedesátými léty. Lahvování při 46 % alkoholu, přírodní barva, nebyla filtrována za studena a dozrávala v sudech po červeném víně. Barva opravdu hodně tmavá. Ve vůni typická kouřovost. Chuť kořenitá. Za nás velmi povedená!
Pak jsme ještě na stánku ochutnali private single cask, který si Black Stuff nechal stočit ve vizovickém Gold Cocku. Tato whisky zrála 10 let. Z toho posledních 6 měsíců dozrávala v sudech po červeném víně Pinot Noir z francouzského dubu z vinařství Stapleton-Springer. Celkem 265 lahví. Sudová síla 59,5 % alkoholu, nedobarvovaná, nefiltrovaná za studena. Přesně jak to máme rádi! Výborná whisky. Opravdu moc se povedla a rozhodně kvůli ní stojí za to si udělat výlet do Olomoce. My si koupili rovnou tři lahve domů.
Po cestě z festivalu jsme ještě ochutnali ústřice u moc příjemného pána z Prahy a pak jsme pokračovali na afterparty zpět do baru Black Stuff.
Výsledné hodnocení: parádní den strávený s milovníky whisky z celé republiky. Zdeněk se pořádání chopil opět nesmírně poctivě a stylově. Za to mu patří obrovské díky. Škoda, že se Ardbeg Day slaví jenom jednou za rok. Už jenom 363 dní a bude další, to je dobrá zpráva na konec.